Sminkprodukter, en guide genom alla olika produkter

Sminkmarknaden och trenden växer så att det knakar och detta gör det lite svårt för den som inte är sminkexpert att veta vad alla olika sminkprodukter är till för.

– Foundation: En foundation är en basprodukt som används i hela ansiktet för att jämna ut hudton och dölja ojämnheter och skavanker. En bra foundation är avgörande för en lyckad sminkning, när huden ser jämn ut med rätt lyster blir det lättare att framhäva andra delar av ansiktet också. Det är viktigt att ha rätt färg på sin foundation för att den ska kunna smälta in i huden och ansiktet. För att finna den rätta färgen behöver man komma ihåg att alla människor även har något som kallas för underton. Det är undertonen som avgör vilken färg som är passande, dessa undertoner är: gul, rosa, beige eller neutral.

– Concealer: För att kunna täcka mörka ringar under ögonen, rosiga partier i ansiktet, finnar eller andra ojämnheter behöver man ha något som täcker lite mer än vad en foundation gör. En concealer är den produkt man använder för att dölja dessa saker med, denna produkt används på områden som har behov av en lite tjockare täckning innan man applicerar sin foundation. Concealern ska matcha din hudton eller vara något steg ljusare för att kunna ljusa upp partier som behöver döljas.

– Rouge: För att få en fräsch finish på makeupen och ge liv till ansiktet är det viktigt att använda sig av en rouge. En rouge är den produkt som man applicerar på kinderna för att framhäva ansiktsdragen och som får ansiktet att se mer hälsosamt och levande ut. Eftersom en rouge är i rosa, bruna och orangea nyanser ser man lite solkysst ut när den appliceras.

– Setting powder: En avslutande makeupprodukt som appliceras för att ge en air-brushed finish på makeupen. Dessutom får det tunna fina pudret sminket att sitta bättre och fixerar sminket. Det är även avgörande för de oljiga partierna i ansiktet att använda sig av ett setting powder för att kontrollera produktionen av talg som gör ansiktet oljigt och glansigt. Med detta puder blir inte huden glansig och sminket sitter på plats hela dagen.

– Eyeliner och kajalpennor: En eyeliner eller kajalpenna är en produkt som används för att framhäva ögonen. Ofta har en eyeliner eller kajalpenna mörka pigment såsom svart eller mörkbrunt för att kunna framhäva både ögonfärg, förstora ögonformen eller till och med förfina formen på ögonen. Skillnaden mellan en eyeliner och kajalpenna är att en eyeliner är i en flytande form och en kajalpenna är en penna gjord av kol.

– Mascara: En mascara är en produkt som appliceras på ögonfransarna för att framhäva våra ögon och våra fransar. Precis som en eyeliner har oftast mascara mörka pigment (helst svart) för att få ögonfransarna att synas mer så att ögonen framhävs i en sminkning.

– Läppstift: För att framhäva läpparna använder vi oss av läppstift som ofta är i stift eller flytande form. Det appliceras på läpparna med den färg som är passande för sminkningen och hudtonen.

Sminkprodukter, en guide genom alla olika produkter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top