Hudvårdsrutin, steg för steg

För att vår hud ska kunna må bra och befinna sig i ett så bra skick som möjligt är det viktigt att vi tar hand om den med produkter. Men det är inte alltid lätt att veta vilka produkter man ska använda eller i vilken ordning de ska användas och vilka områden de ska användas på. En bra hudvårdsrutin innebär att man ska ha en vardaglig rutin morgon och kväll. För den vardagliga hudvårdsrutinen behöver man ha en rengöring, en toner (ansiktsvatten), en ögonkräm, en dagkräm och en nattkräm. Men varför behöver man dessa produkter och vad gör dom egentligen?

– Rengöring: en rengöring är till för att få bort makeup, smuts, damm och olika partiklar som lägger sig på huden under dagen. Utan rengöring kommer all smuts, damm och partiklar ligga kvar på huden som i sin tur leder till att krämer och serum inte kan tränga ner i huden och få arbeta. Detta gör att man inte får någon effekt av produkterna som används.

– Toner: när man har varit i kontakt med vatten och rengjort ansiktet rubbas hudens PH-värde. Hudens normala PH-värde är surt och bakterier tycker inte om sura miljöer men vatten har ett basiskt PH-värde och basiska miljöer är något bakterier tycker om. För att bakterierna inte ska vilja ligga kvar och gro på huden så är det viktigt att huden får återgå till sitt normala PH-värde och det är något en toner hjälper till med att göra. Om man inte använder sig av en toner kommer huden att försöka att gå tillbaka till sitt normala PH-värde och inte kunna ta upp krämerna som appliceras.

– Ögonkräm: huden runtom ögonen är väldigt delikat och tunn och därför är det viktigt att använda rätt kräm för ögonområdet. Krämen skyddar huden runtom ögonen mot påfrestningar, håller huden återfuktad och minskar även svullnader och uppkomsten av ålderstecken.

– Dag- och nattkräm: det sista steget i en hudvårdsrutin är att återfukta huden. Eftersom huden utsätts för mycket olika påfrestningar under dagtid är det viktigt att skydda den. Förutom skydd behöver huden också fukt, vitaminer och mineraler vilket en dag- och nattkräm innehåller. Under natten behöver huden däremot lite mer fukt och andra vitaminer för att kunna återhämta sig och det hjälper en nattkräm till med.

Som tidigare nämnt är en bra hudvårdsrutin avgörande för en bra hudhälsa. En bra hudhälsa hjälper till att minska akneproblem, knottror, rodnader, känsliga partier och det reducerar och är förebyggande mot ålderstecken.

Hudvårdsrutin, steg för steg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top