Friska tänder ger ett vackert leende

Vita och fräscha tänder är idag ett tecken på hälsa och status. Allt fler önskar sig samma bländvita leende som många kändisar stolta visar upp på röda mattan. Men vita tänder är inte nödvändigtvis detsamma som friska tänder. Allt för intensiv borstning av tänderna kan leda till onödiga ilningar i tänderna och blödande tandkött. Om du istället släpper tanken på kritvita tänder och fokuserar mer på din tandhälsa får du både friskare tänder och ett oemotståndligt leende på köpet.

Skaffa goda rutiner för tandvård

Använd tandtråd innan du borstar tänderna. Risken är nämligen stor att det sitter matrester mellan tänderna och de är svåra att komma åt med en vanlig borste. Matrester och bakterier kan ge dålig andedräkt, och i värsta fall leda till karies. Borsta tänderna minst två gånger om dagen, morgon och kväll. Välj gärna en mjuk tandborste, eftersom hårda borstar sliter onödigt mycket på emaljen. Gnugga med lätta rörelser och se till att komma åt överallt, även längst in i munnen. Om du vill kan du komplettera tandborstningen med munskölj. Det finns till exempel munskölj med fluor som stärker tänderna och munskölj som motverkar missfärgningar.

Tänk på vad du äter och dricker

Sura livsmedel är inte bra för tänderna, eftersom de kan orsaka frätskador. Exempel på sura drycker är juice, vin och energidryck. Socker är inte heller bra för tänderna. Sockret förvandlas nämligen till syra av bakterier i munnen. Försök alltså att undvika alltför mycket socker och syra i mat och dryck. Det finns också livsmedel som missfärgar dina tänder, som kaffe och te. Därför är det bättre att dricka grönt te än svart te, och att hälla mjölk i kaffet. Tobak i form av cigaretter är en annan bov i sammanhanget. Tjäran i cigaretterna missfärgar tänderna och ger dem en gulaktig nyans.

Friska tänder ger ett vackert leende

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top