Modern Lifestyle

Modern Lifestyle

Beauty , Health & Fashion

Tips för vintertorr hud

Våren är snart här, men tills dess vill vi ge några tips på hur du tar hand om din vintertorra hud.

Varmt inne och kallt ute – vintern är hudens värsta tid. Då gäller det att vara väl förberedd med näringsrika krämer, masker och oljor. Med rätt omvårdnad går det nämligen att få bukt med den torra vinterhuden. Här är våra bästa tips!

När fetterna i det yttersta hudlagret inte klarar av att hålla kvar fukten måste vi hjälpa naturen på traven. Rätt torrisprodukter och skonsam rengöring gör det torra mjukt igen.

På vintern blir huden fuktfattig och kan ibland även fjälla.

Den torra inomhusluften i kombination med kylan utomhus gör att huden blir extra torr. Temperaturväxlingarna stressar huden och förändringarna i fuktnivåerna gör den uttorkad.

Vattenhalten i hornlagret, som hudens yttersta skikt kallas, blir för låg och talgkörtlarna klarar inte av att producera tillräckligt med fett.  Även produktionen av kollagen, vars uppgift är att ge stadga, styrka och elasticitet, minskar när huden är stressad.

Välj en ansiktsmask som återfuktar huden på djupet. Det gör susen för en törstig hud. Använd en återfuktande ansiktsmask varje vecka.

Produkttips: Dr Hauschka Firming mask, 30 ml, 449 kr. En ekocertifierad mask som även går att använda runt ögonen.

 

Firming mask

Skäm bort huden med en superfet och näringsrik vinterkräm. När termperaturen sjunker under nollan är det extra viktigt att välja en kräm som inte innehåller vatten och som klarar av kylan utan att frysa till is i ansiktet.

Produkttips: Ultra facial deep moisturise balm, 50 ml, 295 kr, Kiehl´s.

Låt huden återhämta sig på natten med en kräm som är speciellt anpassad att använda just på natten. En torr vinterhud behöver extra näring. Boosta huden på natten och välj en näringsrik nattkräm som reparerar och vårdar den torra och känsliga huden medan du sover. En nattkräm förbereder huden för nästa dag och ger den ett bra skydd.

Aquasource night spa, 50 ml, 395 kr, Biotherm. En krämig nattkräm som även kan användas som nattmask då den är rikare än en vanlig nattkräm.

Night care intense, 50 ml, 370 kr, Rosenserien. En vårdande nattkräm med 100 % naturligt innehåll. Innehåller fuktbevarande karoten och vitamin E och C. Miljömärkt med svanen.

Moisturizing night cream, 50 ml, 140 kr, Nivea. En nattkräm som ökar den naturliga Q10 och kreatin nivån i huden medan du sover. Resultatet blir en mer återfuktad och mjuk hud.

 

Rosenserien

Oljor är perfekta på vintern. Innehåller inget vatten och ger näring på studs. Den torra huden är oftast även känslig och mår bra av en stärkande ansiktsolja. Välj en olja som är anpassad efter din hudtyp. Är du väldigt känslig så välj bort oljor som innehåller parfymer och irriterande konserveringsmedel.

Produkttips: Daily reviving concentrate, 30 ml, 360 kr, Kiehl´s. En blandning av 10 essentiella oljor. Massera in några droppar under din vanliga ansiktskräm för extra näring och fukt.

Neovadiol magistral elixir ansiktsolja, 30 ml, 429 kr, Vichy. En ansiktsolja för kvinnor 60 +. Passar även bra som mask 1-2 gånger i veckan. Massera in cirka 10 droppar i ansiktet och låt verka i 10 minuter.

Almond soothing facial oil, 50 ml, 199 kr, Weleda. En lugnande ansiktsolja som passar en känslig hud. Går även att ta bort ögonmakeup med (några droppar på en bomullstuss) om huden runt ögonen är extra skör.

Elemis Superfood Facial oil. Nio verksamma oljor i en flaska om 15 ml, 695 kr.

Elemis

En torr hud kan aldrig matas med för mycket fukt. Hyaluronsyra är en bra fuktbindare som finns i flera ansiktsprodukter. Även hudkrämer med karbamid och urea binder fukt väldigt bra.

Produkttips: Anti age dagkräm, 50 ml, 129 kr, Apoliva. En ansiktskräm som passar den mogna och torra huden. Innehåller bland annat Omega-3, hyaluronsyra och vitamin E.

Restorative moisturiser+, 50 ml, 1199 kr, Esse plus. En ansiktskräm med lågmolekylär hyaluronsyra och probiotica. Just probiotica är nytt inom hudvård och bygger på att hudens mikroflora måste vara i balans för att kunna reparera sig.

Hyaluron filler day, 50 ml, 279 kr, Eucerin. En ansiktskräm med hyaluronsyra och spf 15. Passar som dagkräm till en torr och fuktfattig hud.

Hyaluron filler day

Serum är guld för en torr vinterhud. Forskarna har kommit fram till att huden har svårare att anpassa sig till ett klimat med stora temperaturväxlingar, som i Sverige, jämfört med ett stabilt kallt eller varmt klimat. Förändringarna stressar huden och gör den irriterad.

Produkttips: Vitamin E overnights serum in oil, 30 ml, 285 kr, The body shop. En blandning av serum och olja som snabbt går in i huden. Använd den på natten under din nattkräm. Innehåller e-vitaminrik vetegroddsolja.

Nectar in drops Aqua+, 30 ml, 395 kr, Bioline. Ett serum som passar alla hudtyper, men speciellt den fuktfattiga och irriterade huden. Använd serumet under din dag- eller nattkräm.

Submersive serum paradoxe, 30 ml, 589 kr, Beauté Pacifique. Ett serum som lägger sig som en andra hud och skyddar den irriterade huden mot fria radikaler. Har även anti-inflammatoriska egenskaper.

Body shop

Är det riktigt illa och huden har blivit fnasig så är en enzympeeling bästa hjälpen att bli av med fnaset. Fnasig hud är nämligen supertorr och har börjat släppa i sina bindningar. Fnaset består av ett tjockt ”hornlager” med döda hudceller.  Välj en mild enzympeeling, som skonsamt tar bort de döda hudcellerna och ger plats åt ny hud med nya friska celler.

Produkttips: Ageless enzym peel mask, 75 ml, 269 kr, Emma S. En mild enzympeeling som kan användas 1-2 gånger per vecka. Skölj bort den med ljummet vatten eller torka bort den med en rengöringsolja.

Skinrice bionic tonic pads, 349 kr/36 st, Exuviance. Fuktighetsgivade och mjukhetsgörande peelingpads med olika syror som tar bort döda hudceller. Passar alla hudtyper och även den känsliga och fnasiga huden.

Sublime skin peel pad, 395 kr/14 st, Comfort zone. Används som en kur, varannan kväll under 28 dagar. Innehåller polyhydroxisyra, sockersyra och C-vitamin som förnyar huden successivt.

Skinrice bionic tonic padsOm huden inte får hjälp i tid kan den börja fjälla. Det är steget efter fnasig hud. Återfukta den törstiga huden inifrån och drick mycket vatten. Men undvik vatten PÅ huden. Fusktvätta i stället ansiktet på morgonen med bara ansiktsvatten eller använd en mild rengöring som går att torka bort.

Produkttips: Gentle skin cleanser, 236 ml, 99 kr, Cetaphil. En supermild ansiktsrengöring som passar den riktigt känsliga huden. Kan användas med eller utan vatten och är så mild att den kan lämnas kvar på huden eller torkas bort efteråt.

Ultra calming cleanser, 250 ml, 399 kr Dermalogica.  En mild rengöring med lavendel, gurka och vetegroddsextrakt. Passar även den känsliga huden runt ögonen. Inget vatten behövs, går att torka bort.

Micellar cleansing water dry and sensitive skin, 400 ml, 79 kr, Garnier. Ett milt ansiktsvatten som innehåller laddade partiklar som drar till sig smink och smuts utan att du behöver gnugga. Perfekt till den supertorra huden.

dermalogica

 

Foto: Alexandru Zdrobau