Modern Lifestyle

Modern Lifestyle

Beauty , Health & Fashion

Våra bästa tips för sotade ögon

Sotade ögon, satsa på en klassiker!

Till vinterns alla fester är en sotad look helt rätt. En välgjord sotning ger en intensivare blick och drar maximalt med uppmärksamhet till dina ögon.

Varje vinter efterfrågas råd om hur man får till en snygg sotning på bästa sätt och vilka sotningstrender som gäller just denna säsong. Här är Modern Lifestyles bästa sotnings-tips.

Förra festsäsongens helsotade matta öga känns fortfarande rätt men har i år fått stå tillbaka för mer personliga skuggskiftningar i olika färger.

Metallskimrande ögonskuggor står högst i kurs denna vinter med färger som vinrött, midnattsblått, mossgrönt och guld – snygga festfärger som ger en snygg färgsotning.

För en rockig festlook kan man blanda in långa eyelinerstreck i sotningen a la 60-talets klassiska kattögon. Det gör sotningen vassare och får den att sticka ut.

eyeliner

80-tal , färgstark sotning

Inspirationsikoner: Madonna, Broke Shields, Kim Wilde, Grace Jones.

 En rolig och färgstark variant av den klassiska sotningen för den som vågar. Använd enbart skuggor i samma färgnyans eller lyft in olika starka färger i samma sotning. Garanterat personligt och festrätt. Toppa med en färgad eyeliner och färgsotningen är komplett.

Arbeta gärna med kontrastfärger för extra effekt.

 1. Grunda först med makeupbas och puder så sitter skuggan bättre. Har du problem med att ögonskuggan snabbt försvinner eller lägger sig i ett veck kan du börja med att lägga concealer på ögonlocket och fixera med puder. En makeupbas eller primer fungerar som även en grundfärg som gör att skuggorna blir mer intensiva.
 2. Lägg en koboltsblå skugga över locket och tona uppåt mot globen.
 3. Förstärk globen med en plommonfärgad mörk skugga längs fransarna och halva yttre ögonlocket. Det korrigerar ögonformen och ger djup åt ögat. Ta lite färg åt gången på penseln och skugga utåt och uppåt.
 4. Måla en mörkblå kajal längs den undre fransraden mot ögonvrån för intensivare blick.
 5. Avsluta med en mörklila eyeliner längs övre fransraden samt med en matchande lila kajal innanför nedre fransraden. Det ger drag i blicken och ögonen får en intensivare look.
 6. Avsluta med mascara. Tar du mascara före ögonskugga, eyeliner och kajal fastnar produkterna i fransarna och förstör mascaran. Borsta från roten till toppen. Ögat kan vara halvslutet så undviker du kladd.

60-tal , klassisk sotning

Inspirationsikoner: Audrey Hepburn, Brigitte Bardot, Twiggy

 

Den klassiska sotningen med ett helsotat matt öga kan vara smakfull och diskret på dagen och utvecklas till en supersotning inför kvällen. Färgskalan till den klassiska sotningen går oftast i svart, grått eller brunt. En svart eyeliner längs övre ögonfranskanten som dras ut med en vinge fulländar looken.

 1. Använd en primer som bas som gör att skuggan blir intensivare och fäller mindre.
 2. Lägg en svart basskugga på hela locket utan att sudda mot globen. Börja lägga lockskuggan närmast franskanten och bygg uppåt. Försök att få skuggan så nära franskanten som möjligt. En svart kajal kan ibland behövas längs franskanten.
 3. Rama in ögat med svart kajal. Dra även en svart inliner innanför den nedre fransraden för extra sug i blicken. Gnugga ut inlinern mellan fransarna med en tops.
 4. Softa de skarpa kanterna med en gråbrun skugga. Det kan bli för hårt med en svart stel kantlinje. En gråbrun ton runt omkring är perfekt till denna toning. Den svarta lockskuggan blir lätt fläckig och ojämn.
 5. Avsluta med mascara och en distinkt svart eyeliner eller hård kajal som dras ut med en vinge. Låt linjen vara tjock längst ut för att sedan smalna av i ett streck och måla så nära övre franskanten som möjligt.

 

70-tal , skimmer-sotning

Inspirationsikoner: Bianca Jagger, Diana Ross, 70-talsbondbrufarna med Ursula Andress i spetsen.

Diana ross

 

En skimrig och glamourös sotning är ofta lättare än man tror att få till. Hemligheten är att använda en krämig skuggbas som gör att den metalliska skuggan sitter bättre. Denna look är även lätt att variera. På dagen en lätt utsuddning närmast franskanten och på kvällen starkare skimmerskuggor och penna eller eyeliner.

 1. Använd en cremeskugga som bas. Det ger en intensivare färg samt gör att de övriga skimmerskuggorna sitter bättre.
 2. Lägg en metalliskt skimrande skugga på hela ögonlocket och tona upp mot globen. Arbeta in skuggan ordentligt så sitter den bättre.
 3. Använd en ljus skugga i ögonvrån och arbeta dig utåt mot den mörka skuggan. Arbeta ihop övergången till den mörkare skuggan. En bred medelhård pensel i naturhår är lätt att tona med. En ljusare skugga runt inre ögonvrån som ger en klarare blick. Samma ögonpalett som ovan används.
 4. En brun kajalpenna målas intill de undre ögonfransarna cirka två tredjedelar in mot ögonvrån.
 5. Innanför nedre fransraden målas en vit kajal som öppnar upp ögat och ger en illusion av ett större öga. Avsluta med svart mascara och svart eyeliner längs med övre fransraden. Låt det första lagret mascara torka innan du borstar på ett lager till. Har några fransar klibbat ihop kan du separera dem med en franskam.

Tips:

 • Oavsett vilken sotning du väljer i vinter är hemligheten att tona. Tona, tona och åter tona. Du ska inte ana var den ena skuggan slutar och den andra börjar.
 • Om man målar kajal innanför franskanten blir blicken intensivare.
 • Använd penslar av naturhår till pudriga skuggor och penslar av syntet till mer flytande produkter som till exempel concealer.
 • Lägg kajalen i frysen innan du vässar den så riskerar du inte bryta spetsen.
 • Genom att måla kajal mellan fransarna ser de dubbelt så täta ut.
 • En tunn mascaraborste kommer åt ända in i ögonvrån och är lättare att använda på den nedre fransraden. De kladdar inte heller lika mycket som en grov borste.
 • Har du fått ögonskugga eller mascara prickar under ögat tar du lättast bort dem med en tops med lite vatten eller ögonremover.
 • Som en sista touch kan du lägga en jätteljus skugga, highlighter, precis under ögonbrynet.

 

Det finns två olika varianter på ögonskuggor. Transparenta cremer och pudriga kakor. Vad du väljer beror på vilken sotningseffekt du är ute efter.

Cremeskuggor är snabba och enkla att använda. Dutta direkt på ögonlocket med fingertopparna och tona ut. Är inte lika hållbara som puderskuggor men bättras lätt på under dagen om det behövs. Finns både i burk, som penna och i tub.

 

Puderskugga kan användas på samma sätt som en cremeögonskugga (dutta på direkt med fingret). Men med en puderögonskugga kan du vara mer precis och även framhäva och skapa effekter med olika nyanser om du lär dig den rätta skuggtekniken.

 

Tack till Helena Rönnblad , imakeyousmile.se , för utlåning av bilder.