Modern Lifestyle

Modern Lifestyle

Beauty , Health & Fashion

Sockerfällorna som får dig att tappa hakan

Strösocker

Vi på Modern Lifestyle har under sommaren gått och blivit väldigt medvetna om hur mycket socker vi dagligen stoppar i oss. Det är skrämmande!

Här är några exempel på produkter som kanske får dig att tappa hakan.

Visste du att salt Lakrits innehåller nästan dubbelt så mycket socker som en Snickers? Eller att 25 centliter Festis innehåller 10,5 sockerbitar. Mer än dubbelt så mycket som Oboy.

Eller att Coops frukostflingor som vänder sig till barn har mer sockerinnehåll än kexchoklad. Choco Bears som är Coops egna frukostflingor innehåller 38 procent socker, att jämföra med kexchoklad som innehåller 29,4 procent socker, enligt Livsmedelsverket.

Känner du dig sund när du avstår från kaffet och wienerbrödet på eftermiddagen, och i stället tar en drickyoghurt eller en smoothie?

Du lurar dig själv, säger Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet.

– Juicer, yoghurtar och smoothier av olika slag är ofta fruktansvärt söta. Riktiga sockerfällor. Och man ska inte låta sig luras av att det står ”light” på produkten, de innehåller trots det ofta mycket socker. Producenterna tar bort fett men för att produkterna ändå ska smaka bra smyger de in socker eller sötningsmedel.

En liter Proviva nypondryck innehåller cirka 31 sockerbitar,en liter Coca cola innehåller cirka 29 sockerbitar. Lika mycket som yoghurten Yoggi dröm. En sockervadd däremot innehåller endast cirka 10 sockerbitar.

Flera av de frukostbröd som vi tror är nyttiga, innehåller ända upp till 10 procent socker.

I snitt äter svensken nästan 15 kilo choklad och godis om året. Sedan 60-talet har snaskätandet ökat med 122 procent.

Är det inte dags att vi börjar bli lite mer medvetna om vad vi stoppar i oss?

 

Foto: www.fotoakuten.se

Källor: Livsmedelsverket och Expressen Hälsoliv.