Modern Lifestyle

Modern Lifestyle

Beauty , Health & Fashion

Nagelakuten

Efter en lång och kall vinter kan naglarna behöva lite extra omsorg. Det är inte ovanligt att de både skivar sig och går av. Ofta känns det tröstlöst när naglarna bara spricker och aldrig vill växa sig längre än till fingertoppen. Men vad kan man göra? Räcker det med att pensla på nagelstärkare eller måste man börja äta mängder med kosttillskott? Här får du våra bästa tipsen för sköra naglar:

1. Polera

Polera nageln blank med slät polerdyna. Då simuleras nageltillväxten och nagelns yta slätas till. Börja med att dra lätt med den något grövre sidan och använd den släta för att gnugga upp glans. H&M har en billig för 16.50 kr som duger bra. Depend har en lyxigare variant med 3-stegs polering för 49 kr.

2. Nagelstärkare

En nagelstärkare stärker nageln utifrån. Men den går inte att använda som enda produkt då blir nageln hård och stel. En nagel måste vara flexibel och elastisk för at kunna vara hållbar och inte skiva sig. Kombinera därför nagelstärkaren alltid med en närande nagelolja.

4. Nagelolja

I nageln finns mängder med små luftkuddar. Det är nageloljans uppgift att tränga ner i nageln och fylla ut dessa små tomma luftrum. Då först kan nageln bli smidig och mer motståndskraftig. För bästa resultat gäller det att vara ihärdig. Massera in ett par droppar på varje nagel innan du somnar så kan oljan arbeta ostört hela natten. Det kommer garanterat ge resulta. Några förslag på nageloljor är L.Y.X 8 ml för 99 kronor, Nagelolja Neem från Dr. Hauschka, 30 ml för 179 kronor.

5. Vitaminer och mineraler

Vitaminer och mineraler är inte bara viktiga för kroppen. Även naglarna mår bra av lite extra kosttillskott, speciellt vitamin A, hela vitamin B-komplex, biotin och mineralerna kalcium, järn och magnesium

6. Kisel

Kiselbrist kan också ge sköra naglar som skivar sig. Kosttillskott med kisel finns på hälsokosten i exempelvis Silica forte. Bra kiselkällor är annars råris, sojaböner och gröna blasgrönsaker.

 

Undvik:

  • Att ha händerna i för mycket i vatten. Måste du  diska eller slabba i vatten så använd handskar.
  • Aceton och andra starka nagellacksborttagningsmedel som förstör nagelns struktur.
  • Att fila naglarna med en gammaldags metallfil. Den frasar upp nageln onödigt mycket. Skonsammare är fina sandpappersfilar eller glasfilar.

 

Huskurer:

  • Ett husmorsknep att ta till mot skivade naglar är att doppa ner dem i ett bad av finmalda mandlar med skal utrörda i vatten. Låt naglarna och fingertopparna vara i mandelvattnet några minuter innan de tas upp och torkas. Avsluta med en skön nagelolja eller handkräm.
  • Blanda en matsked olivolja med en matsked citronsaft. Smörj in de spruckna naglarna (och nagelbanden) innan du släcker nattlampan för kvällen. Ta på ett par tunna bomullsvantar över natten.
  • Ett annat tips mot sköra naglar är att gnida in dem med en uppskuren gul lök. Gärna flera gånger om dagen.

 

Se upp:

Många nagelstärkare innehåller formaldehyd som stärker och konserverar nageln men det är inte bra att få på händerna. Var noga med att inte droppa eller pensla nagelstärkaren på huden.

Myt:

Många tror att sköra naglar beror på kalkbrist. Detta stämmer inte. Det finns nästan ingen kalk i naglarna.

 

Visste du detta?

Sköldkörtelsjukdomar påverkar en hel del i kroppen och så även nagelkvalitén. Är det för låg aktivitet i sköldkörteln kan man få sköra naglar som lätt bryts av medan för hög aktivitet kan ge mjuka naglar som böjer sig. Även blodbrist och östrogen kan ge förändringar på naglarna.

 

Lite fakta på slutet:

Nageln är uppbyggd av keratin, som fungerar som ett slags armeringsjärn. Hur stark eller skör nageln är beror på hur keratinet är uppbyggd, dvs. hur armeringsjärnet ligger. En skör nagel har armeringsjärn som ligger lite huller om buller medan hos en stark nagel ligger armeringsjärnen åt samma håll.