Modern Lifestyle

Modern Lifestyle

Beauty , Health & Fashion

Klåda i hårbotten

Sticker och kliar hårbotten? Är huden röd, stram och torr?

Detta är kanske inte världens mest glamourösa inlägg. Men då väldigt många har problem med känslig hårbotten, speciellt på vintern under tjocka mössor och torrare klimat, vill vi gärna tipsa om våra bästa antifnas knep.

En känslig hårbotten kan vara både obehaglig och pinsam, speciellt när den börjar flaga av sig på kläderna. Men det är inte allt. En känslig hårbotten han också vara orsaken till alla dina övriga hårproblem. Ett vackert hår börjar nämligen med en sund hårbotten!

Kosten är viktig

Börja med kosten. Du blir vad du äter är ingen skröna, det är sanning. Håret är uppbyggt av bland annat kisel, ett ämne man får via kosten och som hjälper till vid nybildningen av hår. Även essentiella fettsyror, B-vitaminer och folsyra har betydelse för hårets kvalitet. Får man för lite viktiga vitaminer i sig mår både hår och hårbotten sämre.

 

Kyla kan vara boven

Att ha en känslig och irriterad hårbotten är inte ovanligt. Oftast ökar problemen under vintermånaderna då den kalla utomhusluften i kombination med torra luften inomhus torkar ut hårbotten och gör den extra skör. Att stänga in håret i varma mössor är också rena döden för hårbotten. Det vanliga är att det sitter små vita partiklar på hårstråna som liknar mjäll. Dessa torra hudavlagringar som fälls från hårbotten uppstår när hårbotten är ur balans och inte sällan i kombination med färgning, permanent, fel mat och dryck, för starka hårprodukter, varma stylingredskap. Det kan också vara ärftligt eller det allt vanligare; vara stressrelaterat och ha med störningar i hormon- och vitaminbalansen.

Det ser alltså ut som mjäll men är en obalans i hårbotten. Är problemen små kan det räcka med att byta ut tvättarsenalen med milda produkter och helt hoppa över värmestylingen – har man känslig hårbotten är risken stor att den även är värmekänslig. Är problemen stora måste man använda specialprodukter som lugnar och läker eller söka hjälp på en salong som har speciella hårbottenbehandlingar.

 

Sök läkare om det är ett jätteproblem

Inga eksem smittar, de är lika ofarliga som fjällen på solbränd hud. Är besvären stora och man inte kan få bukt med dem själv är det bäst att söka läkare.

Olika typer av vit snö på kragen:

 

 1. Mjäll, eller seborré

Mjäll är ihopklumpade döda celler som orsakas av en jästsvamp (pityrosporum ovale). Mjäll delas in i två grupper; torrmjäll och fetmjäll. Torrmjäll lossnar från hårbotten och snöar ner på axlarna medan fetmjäll ligger kvar i hårbotten som en beläggning.

 

 1. Mjälleksem, eller Seborroiskt eksem

Mjälleksem är en jobbigare variant av mjäll. Det förekommer både i hårbotten och runt hårfästet, bakom öronen och i ansiktet (i svåra fall även på bröst, rygg och ljumskar). Mjälleksem kliar och fjällar och man får sårskorpor och feta fjäll.

 

 1. Atopiskt eksem, eller böjveckseksem

Atopiskt eksem ger plitor, hårsäcksinflammationer och skorpor i hårbotten som kliar. Kliar man sönder skorporna tar de lång tid att läka.

 

 1. Psoriasis

Påminner om mjälleksem men fjällningen är fetare och mer stearinlik. Den går även utanför hårfästet och sprider sig till icke hårbeväxta områden som pannan, näsvingarna och ner bakom öronen. Tyvärr ett allt vanligare eksem där hälften av alla har symptomen just i hårbotten och ansiktet.

Frukt & Bär

Bra tips!

 • Ät frukt och grönt och drick mycket vatten.
 • Tvätta inte håret för ofta, det torkar ut hårbottnen.
 • Använd ett milt schampo med lågt pH värde.
 • Avsluta alltid hårtvätten med kallvatten
 • Undvik att föntorka håret, låt hårbotten vila
 • Var försiktig med starka kemikalier som permanentvätskor, toningar och hårfärger
 • Hårbottnen tar, liksom ansiktet, upp ämnen bra. Det är bra att tänka till extra innan man utsätter den för starka ämnen och värmeredskap.
 • Hårbotten är också hud. Många av de produkter vi använder i håret skulle vi aldrig drömma om att ha i ansiktet. Ju mildare och färre produkter desto bättre, för en känslig hårbotten.
 • Se till att få ordentligt med sömn
 • Se över livsstilen, lever du för stressigt?
 • Se upp med ämnet PPD (ParaPhenylenDiamin). Det är ett svart färgämne som finns framförallt i mörka hårfärger, gummi och oljor.
 • Starka kortisonpreparat och salicylsyra kan hjälpa tillfälligt på kort sikt men tyvärr kommer problemen tillbaka.

 

Gillar du eko?

Ringblomsolja är torr och kliande huds bästa vän. Massera in olja i hårbotten kvällen innan hårtvätt och låter den verka under natten. Ansluta alltid hårtvätten med att skölja håret i kallt vatten som täpper och stärker håret. Värme åldrar och kyla föryngrar! Tvätta inte håret för ofta och använd inga starka schampon.

ekologisk ringblomsolja

 

Gillar du huskurer?

En naturlig svampdödare är tea tree-olja som minskar klåda och fjällningar som förknippas med mjäll. Applicera några droppar i hårbotten och massera in oljan försiktigt ett par minuter. Skölj med kallt vatten. Om du är känslig kan du i stället för att använda ren tea-tree olja välja en produkt där tea-tree olja ingår.

 

Gillar du olja?

Värm oljan till ca 38 genom att ställa ner flaskan i ljummet vatten. Fördela några droppar olja på fingertopparna och sätt ner dem som sugproppar på skalpen, rör fingrarna i en cirkelrörelse. Ta en ny droppe olja och flytta fingrarna till ett annat ställe. Fortsätt med att under lätt tryck dra pekfingrarna, toppade med lite olja, längs med hårfästet, pannan och mot örsnibbarna. Upprepa flera gånger. Gör lika dant med nacken och dra fingertopparna längs med skallbenet mot öronen. Tryck med tummarna lite extra om du vill. Avsluta med att vira en varm handduk runt håret innan du sköljer bort oljan.

 

Sluta tvätta håret!

Ja, du läste rätt. Det finns nämligen massor av människor som slutat tvätta håret helt och på så sätt fått hjälp med sina hårbottenproblem. Det kallas att göra en schamporevolt. Caroline af Ugglas är en av dem. Hon och många andra har valt att göra en shamporevolt, no poo-uppror, för att få balans i hår och hårbotten. Genom att bara skölja håret med vatten, möjligtvis blanda i bikarbonat eller äppelcidervinäger, blir håret mindre risigt och efter ett tag uppstår ett slags balanstillstånd där stråna uppför sig bättre än tidigare säger de som provat. Som en naturlig inpackning. Men de första veckorna är förståss svåra att uthärda då håret är fett och glansigt och håller på att ställa in sig på sin nya no poo – framtid.