Modern Lifestyle

Modern Lifestyle

Beauty , Health & Fashion

Vågade designern Iman Aldebe mixar kulturer

designern Iman Aldebe

Iman Aldebe 31 år,  är en svensk modedesigner som dragit stor uppmärksamhet till sig. Hon designar exklusiva , ekologiska plagg och turbaner. Hon har klättrat högt på flera entreprenörslistor och deltagit i flera radio och modeprogram på tv. Bland många andra Von Svenssons kläder och TV4 Nyhetsmorgon. Iman var år 2012 en av deltagarna i designertävlingen Project Runway, tv 3.

Hennes skapande har  bidragit till att hon ständigt drar till sig medieuppmärksamhet, nationellt som internationellt. Iman har skapat sig en egen stil med lyxiga turbaner för kvinnor, men kanske framförallt för muslimska kvinnor, som älskar hennes smakfulla kreationer och bär dem som en trendig accessoar.

-Efter att Al Jazeera publicerade en artikel om min resa som designer så blev jag utvald till en av 10 inflytelserika muslimska kvinnor i världen, att få vara med på samma lista som Malala en nobelpristagare var liteav en revansch för mig. Al jazeera english har 100 miljoner läsare, så det var en riktig dörröppnare för mig internationellt.Iman Aldebe designerFoto: John Honk

”Min signatur skapades ur ett dimmoln av make up, en svag doft av espresso och röda stilettos. I min studio spelas det house musik medan jag trampar snällt på symaskinen och hugger in i skapandet av exklusiva och ekologiska plagg samt turbaner”

Iman är född och uppväxt i Sverige, med härkomst från Jordanien . Hon kämpar hårt för kvinnors rättvisa och fick år 2011 uppdraget att designa en huvudbonad till den svenska polisuniformen, efter att ha uppmärksammats för sina djärva och nyskapande slöjor. Rikspolisstyrelsen beställde även dem design av olika religiösa huvudbonader, för både män och kvinnor.

– Om polisslöjan är attraktiv och passande till den svenska polisuniformen, så tror jag faktiskt att det ger mer acceptans till kvinnor med slöja ute i arbetslivet. Extrema muslimer och svenska nationalister var emot att jag började skapade religiöst mode år 2006. Det började klinga av efter att jag fick uppdraget att göra polisslöjan. Folk började acceptera förändringen och de det positiva med det hela. Att bygga broar är viktigt för mig. Efter polisslöjan skapade jag religiöst mode för militär, sjukhus, apotek och försvaret.Iman Aldebe designar Pollisslöja

Foto: Iman Aldebe

Iman är en tuff tjej som vågar tro på sig själv och vågat förverkligar sina drömmar. Hon är utbildad designer men även journalist och jurist.

Imans fantastiska turbaner finns idag på Hattbaren, Götgatan 34 och på NK  i Stockholm.

Det finns stickade modeller och klassiska turbaner. Couture turbanerna finns bara i en modell. Ingen butik har en likadan kollektion. De finns just nu i Paris, Dubai , New York och snart i London och Athens.

Vill ni se mer av Iman Aldebes vackra kläder så finns den handsydda couture kollektionen på  imanaldebe.com

Många av plaggen finns bara i en enda upplaga, så vill du ha unika plagg vet du vart de finns!

Iman Aldebe klädkollektion

Foto: Annelie Ellie Currie Åkerman

Kan man säga att du skapar lyx för muslimer, eller vilka ser du i din målgrupp?

-Till en början var det den nischen, men det växte till att mixa olika kulturer med det svenska
och skapa något helt nytt. När jag designar så provocerar jag gärna i min design. Jag strävar alltid efter samhällsförändring där kvinnor får sticka ut och ta plats. Jag har aldrig räknat mig själv som en feminist. Men min strävan efter att synliggöra kvinnan har alltid varit en viktig plattform för mig att utgå ifrån i mitt skapande. Mina kunder är internationella. Couture turbanerna köps mest som samlarobjekt. Men jag vill gärna att de används haha.. Nä men jag tror att det är för att kunderna är medvetna om att det ligger en historia bakom mitt skapande.

Så vad händer här näst?

-Jag har fått flertalet erbjudanden om att få in produkterna i fina gallerior i fler länder. Och kollektionen som kommer förändra det traditionella modet i Gulfen. Män bär vitt och kvinnor svart. Hela kollektionen har moderniserat de traditionella plaggen och hela kollektionen går i vitt. Männens mode har inte förändrats på århundraden. Så det är ett spännande uppdrag att få som en svensk designer. Svenskt mode är ju hett just nu. Inom några månader ska jag lansera kollektionen i gulfländerna. Varför hela kollektionen är i vitt är för att visa på en jämlikhet mellan männen och kvinnorna. Jag strävar alltid efter att arbeta mot en samhällsförändring. Och genom att göra mode av politik så når man lättare ut till människor, man måste jobba på gräsrotsnivå. Sen har jag blivit inbjuden till att ha modevisning på Istanbul Fashion Week i maj.

Iman AldebeFoto: Jimmy Håkansson