Modern Lifestyle

Modern Lifestyle

Beauty , Health & Fashion

Fuska fram en snygg solbränna

Flera nyanser av brunt

April månad och sommarens första strålar börjar titta fram. Många känner att de vill ha fin brun färg direkt för att känna sig vårfräscha. Men det tar tid att sola sig till en snygg bränna. Och det är inte speciellt hälsosamt heller med tanke på den galopperande risken för hudcancer. Alternativet kan vara att använda en Brun utan sol produkt som ger en fuskbränna.

Många minns med fasa alla brun utan sol produkter som fick kroppen att lukta vedervärdigt och lysa med sina orangea fläckar. Tack och lov går forskningen framåt.

I dag har de flesta märkena arbetat fram en formula som är näst intill doftfri. Gårdagens starka och fräna Brun utan sol doft är ett minne blott.

Våren och sommaren 2017 är det både enkelt, doftfritt och smidigt att byta ut hudens vintergråa ton mot en gyllene glöd i ett enda svep.

Brun-utan-sol produkter finns både i kräm- och i spray form och finns för både ansiktet, benen och övriga kroppen i olika utföranden. Oftast är de bruna redan vid appliceringen så att man lättare kan se vart man har smörjt sig. Denna bruna färg är dock bara tillfällig och försvinner efter ett tag och ger i stället plats för den riktiga Brun utan sol- färgen som sitter i flera dagar.

Brun utan sol- produkterna innehåller det aktiva ämnet DHA (dihydroxiacetone) som kommer från fruktsocker. När det reagerar med proteinet i yttersta hudlagret färgas huden brun. Hur brun och vilken nyans av brunt måste man prova sig fram till. Det beror både på produkten, den egna hudtonen och hur den appliceras.

St Tropez

Self Tan Classic  Bronzing Mousse 240 ml, pris 549 kronor.

Förra säsongens stora oljetrend håller i sig och det senaste är lätta produkter med tanningeffekt. Även ansiktsprodukterna är mer silkiga i konsistensen och innehåller inte sällan någon vårdande olja som gör huden mjuk och len.

Men låt dig inte luras av din solbruna färg utan skydda dig som vanligt. De flesta BUS produkter innehåller inget solskydd och ger dig en falsk trygghet. Att kombinera sin Brun utan sol- produkt med en solskyddsprodukt är ett måste.

80 procent av hudens ålderstecken som pigmentfläckar och rynkor beror på solens strålar. Skugga och kläder är absolut bästa skyddet. Även solskyddande produkter med högt SPF ger ett visst skydd. Men är inte helt säkert då det idag även finns skadliga IR strålar som är svåra att skydda sig mot. Infraröda strålar visar sig som värmeutveckling på huden och enbart ett fåtal produkter innehåller IR skydd idag. Även de långvågiga UVA strålarna är lömska. De är lika starka året om och tränger igenom fönsterrutor och bilrutor.

ACO Self tanning lotion, 119 kronor

Att välja en kosmetisk produkt som gör att huden ser solbränd ut kan vara ett smart alternativ. De flesta Brun utan sol-produkter ger nämligen en fin brun färg redan vid appliceringen, så kallad bronzer, för att man lättare ska kunna se vart man har smörjt eller sprayat. Att fuska sig till en snygg solbränna är ett alternativt om du vill undvika solen.

Bronzern är inte den riktiga färgen utan försvinner efter ett tag och ger plats för den riktiga Brun utan sol-färgen som sitter i flera dagar. Det är framför allt denna tillfälliga brunfärg som färgar av sig på kläder och textilier då den är vattenlöslig. Många av dagens Brun utan sol-krämer innehåller ett ljusreflekterande skimmer som gör att huden ser jämnare ut.

 

Ett alternativ till dig som tycker det är trixigt med Brun utan sol-krämer och inte vill göra jobbet själv kan gå och  solduscha dig på en salong ,för några hundralappar. Eller varför inte testa en wash off produkt; benmakeup i sprejflaska. Det fungerar som en modern variant av kastanjevatten och kan enkelt tvättas bort med vanligt vatten och tvål, täcker mer än en Brun utan sol och skavanker som åderbråck och blåmärken döljs av ett gyllenbrunt skimmer.

Åhléns

Åhléns Brun utan sol, 150 ml 89 kronor.

Så applicerar du Brun utan sol-krämerna för bästa resultat.

Underarbetet är viktigt, huden måste vara slät och återfuktad om färgen ska bli jämn och naturlig. Modern Lifestyles skönhetsexpert Jessica Berghult ger sina bästa tips.

Peela

Börja med att peela kroppen med antingen en peelingkräm eller en skrubbhandske. De torra och döda hudcellerna måste bort då de har en tendens att suga åt sig extra mycket färg och göra färgen ojämn.

Raka

Nyrakade ben är ett måste. Om du har stubb eller håriga ben kan extra färgen fastna runt hårstråna och göra att du ser prickig ut.

Återfukta

Efter peelingen är det dags för återfuktning då Brun utan sol-krämer är lätt uttorkande på huden. Smörj in kroppen med en kräm som sjunker in i huden och gör den mjuk och len. Var extra noga vid knän, armbågar och fötter som är ofta är torrare än övriga kroppen och suger upp mer Brun utan sol-kräm.

Skydda

Brun utan sol-produkter är ofta färgstarka och kan missfärga handflatorna. Genom att använda gummihandskar eller en fet handkräm, som du noga smörjer in händerna med, undviker du att bli brun på handflatorna.

Var inte ute i sista sekund

Om festen är en lördag kväll är det fredag som är dagen att smörja sig med Brun utan sol. Det orangefärgade pigmentet är som starkast första dygnet innan det försvinner och ger plats åt en mer naturlig solbränd nyans.

Var metodisk

Börja nerifrån och arbeta dig uppåt på kroppen. Smörj med lugna och mjuka rörelser och var noga med att det blir ett jämnt och tunt lager över hela hudytan. Det finns Brun utan sol-krämer som är lätt färgade som gör det enklare att se var färgen hamnar.

Tvätta

Om du inte använt handskar måste du tvätta händerna noga och kanske även använda en lätt peeling för att få bort all brun kräm som fastnat på handflatorna, mellan fingrarna och runt nagelbanden. Om färgen inte går bort kan du göra en handinpackning med en fet kräm som du sedan sköljer bort med tvål.

St Tropez

 

Handske för applicering, 59 kronor.

 

Om du har möjlighet så vänta ett tag med att klä på dig kläder eller använd några löst sittande mörka plagg de första minuterna innan krämen torkat.

 

Text: Jessica B

Bild: Malin T